Nasjonal Turistveg Andøya

Nasjonal turistveg Andøya snor seg langs den åpne, nakne yttersiden av øya med hvite sandstrender, gresskledde spisse tinder og flate moltemyrer. Bare den nesten perfekte kjegleforma fuglefjellet Bleiksøya bryter den endeløse horisonten, ellers er det åpent hav helt til Grønland. Dersom du er heldig kan du se både ørn, hval og sel fra bilvinduet.

Nasjonal turistveg Andøya går fra yttersiden av Andøya mellom Bjørnskinn i sør til Andenes fergeleie i nord, og er 58 km lang. På sommeren er det fergeforbindelse mellom Andenes og Gryllefjord som forbinder Nasjonal turistveg Andøya og Nasjonal turistveg Senja. Sammen med Senja er Andøya et ytre alternativ til E6 og Hurtigruta.

Bleik

Bleiksstranda er en av Norges lengste strender, og fyller skoene med hvit, finkornet korallsand. I fiskeværet Bleik står husene, mange av dem gamle nordlandshus, tett sammen mens de lenger sør står i en rekke langs stranda.

Kleivodden

Like nord for Bleik ligger rasteplassen Kleivodden. Et svært populært stopp- og utsiktspunkt for både turister og lokalbefolkning. Havet, midnattssola, nordlyset og landskapet rundt er et mektig syn!

Plassen er tilrettelagt for parkering og ikke minst som et attraktivt utsiktspunkt. Skulpturelle mattslipte steiner av lokal granitt speiler lys og himmel og brukes som sitteplasser.

Bukkekirka

Mellom Nordmæla og Nøss finner du fjellformasjonen Bukkekjerka, der naturen selv har bygd naturlig alter og prekestol.

Opplevelser

Kombiner gjerne Nasjonal Turistveg med hvalsafari ut til spermhvalene i Bleiksdjupet, fuglesafari til havsulene, havhesten og de 80 000 lundefuglene på Bleik, kajakkpadling, rundtur i den fargerike småbyen Andenes, besøk på rakettskytefeltet på Oksebåsen og vandring langs kyststien opp til Måtinden for å gjøre turen enda mer minneverdig.

Sykkel

Det går fint an å sykle Nasjonal turistveg også. Turen er relativt enkel, med bare 65 moh på det meste. Husk å sjekk værmelding og vindretning/styrke før du starter turen din.
Nasjonal turistveg Andøya er en del av Nasjonal Sykkelrute 1 som følger hele norskekysten. Strekningen er også skiltet.

Det finnes fortsatt veger som ikke bare har som hensikt å ta deg raskest fram. Nasjonale turistveger er vakre kjøreturer litt utenom det vanlige. Hver av de 18 strekningene i Norge har sitt særpreg og sine egne fortellinger.

Les mer om Nasjonale turistveger her

Deler av teksten er hentet med tillatelse fra Statens vegvesen og Nasjonale turistveger. 

   !
   9
   N
   1
   2