• Statens Vegvesen
 • Andenes fyr
  Statens Vegvesen
 • Måtinden
  Visit Vesterålen
 • Yttersida
  Statens Vegvesen
 • Bleikstranda
  Statens Vegvesen
 • Bleikstranda
  Statens Vegvesen
 • nasjonal turistveg andøy
  Statens Vegvesen
 • nasjonal turistveg andøy
  Statens Vegvesen

Nasjonal Turistveg Andøy

Nasjonal Turistveg på Andøya snor seg langs den åpne, nakne yttersiden av øya med hvite sandstrender, gresskledde spisse tinder og flate moltemyrer. Bare Bleiksøyas nesten perfekte kjegleform bryter den endeløse horisonten, ellers er det åpent hav helt til Grønland.

Vestsiden av Andøya fikk status som Nasjonal Turistveg 30.06.2012. Strekningen går fra Åkneskrysset i sør til Andenes fergeleie i nord, og er 51 km lang. Sammen med Senja er Andøya et alternativ til E6 og Hurtigruta.
Bleiksstranda er en av Norges lengste strender, og fyller skoene med hvit, finkornet korallsand, mens Bukkekirka utenfor Nøss danner en gruppe av skulpturelle klipper. I fiskeværet Bleik står husene, mange av dem gamle nordlandshus, tett sammen mens de lenger sør står i en rekke langs stranda.

Like nord for Bleik ligger rasteplassen Kleivodden. Et svært populært stopp- og utsiktspunkt for både turister og lokalbefolkning. Havet, midnattssola, nordlyset og landskapet rundt er et mektig syn!
Plassen er tilrettelagt for parkering og ikke minst som et attraktivt utsiktspunkt. Skulpturelle mattslipte steiner av lokal granitt speiler lys og himmel og brukes som sitteplasser.
Landskapsfabrikken AS vant Landskapsarkitekturprisen 2017 for sin utforming av Kleivodden.

Kombiner gjerne Nasjonal Turistveg med hvalsafari ut til spermhvalene i Bleiksdjupet, fuglesafari til havsulene, havhesten og de 80 000 lundefuglene på Bleik, kajakkpadling, rundtur i den fargerike småbyen Andenes, besøk på rakettskytefeltet på Oksebåsen og vandring langs kyststien opp til Måtinden for å gjøre turen enda mer minneverdig.

I samarbeid med Nasjonal Turistveg Andøya lages det i 2017/18 rasteplass med panoramautsikt ved Bukkekjerka. Stedet er et samisk kulturminne og området er rikt på historie.

Det finnes fortsatt veger som ikke bare har som hensikt å ta deg raskest fram. Nasjonale turistveger er vakre kjøreturer litt utenom det vanlige. Hver av de 18 strekningene i Norge har sitt særpreg og sine egne fortellinger.

Kjøpmannsgt 2
8400 Sortland

Telefon: 76 11 14 80
E-post: turistinfo@vestreg.no
Nettside: www.visitvesteralen.com

   !
   9
   N
   1
   2