localStorage.setItem('track', '1'); localStorage.setItem('trackCenter', '0');

Nasjonal Turistveg Andøya

Nasjonal turistveg Andøya snor seg langs den åpne, nakne yttersiden av øya med hvite sandstrender, gresskledde spisse tinder og flate moltemyrer. Bare den nesten perfekte kjegleforma fuglefjellet Bleiksøya bryter den endeløse horisonten, ellers er det åpent hav helt til Grønland. Dersom du er heldig kan du se både ørn, hval og sel fra bilvinduet.

Nasjonal turistveg Andøya går fra yttersiden av Andøya mellom Bjørnskinn i sør til Andenes fergeleie i nord, og er 58 km lang. På sommeren er det fergeforbindelse mellom Andenes og Gryllefjord som forbinder Nasjonal turistveg Andøya og Nasjonal turistveg Senja. Sammen med Senja er Andøya et ytre alternativ til E6 og Hurtigruta.

Bleik

Bleiksstranda er en av Norges lengste strender, og fyller skoene med hvit, finkornet korallsand. I fiskeværet Bleik står husene, mange av dem gamle nordlandshus, tett sammen mens de lenger sør står i en rekke langs stranda.

Kleivodden

Like nord for Bleik ligger rasteplassen Kleivodden. Et svært populært stopp- og utsiktspunkt for både turister og lokalbefolkning. Havet, midnattssola, nordlyset og landskapet rundt er et mektig syn!

Plassen er tilrettelagt for parkering og ikke minst som et attraktivt utsiktspunkt. Skulpturelle mattslipte steiner av lokal granitt speiler lys og himmel og brukes som sitteplasser.

Bukkekirka

Mellom Nordmæla og Nøss finner du fjellformasjonen Bukkekjerka, der naturen selv har bygd naturlig alter og prekestol.

Opplevelser

Kombiner gjerne Nasjonal Turistveg med hvalsafari ut til spermhvalene i Bleiksdjupet, fuglesafari til havsulene, havhesten og de 80 000 lundefuglene på Bleik, kajakkpadling, rundtur i den fargerike småbyen Andenes, besøk på rakettskytefeltet på Oksebåsen og vandring langs kyststien opp til Måtinden for å gjøre turen enda mer minneverdig.

Sykkel

Det går fint an å sykle Nasjonal turistveg også. Turen er relativt enkel, med bare 65 moh på det meste. Husk å sjekk værmelding og vindretning/styrke før du starter turen din.
Nasjonal turistveg Andøya er en del av Nasjonal Sykkelrute 1 som følger hele norskekysten. Strekningen er også skiltet.

Det finnes fortsatt veger som ikke bare har som hensikt å ta deg raskest fram. Nasjonale turistveger er vakre kjøreturer litt utenom det vanlige. Hver av de 18 strekningene i Norge har sitt særpreg og sine egne fortellinger.

Les mer om Nasjonale turistveger her

Deler av teksten er hentet med tillatelse fra Statens vegvesen og Nasjonale turistveger. 

Bil

Å reise med bil eller bobil i Vesterålen er popuært blant mange. Med bil kan man kjøre langs majestetiske fjorder og vakre fjell, besøke det historiske fiskeværet Nyksund og oppleve Nasjonal Turistveg Andøya.

Vi oppfordrer til å bruke etablerte parkeringsplasser, spesielt i tilknytning til Nyksund/Dronningruta og Nasjonal Turistveg.

Kjører du med bil til Vesterålen kan du enten følge vei E10 eller vei E45 gjennom Sverige til Kiruna og så over grensen der E10 fortsetter ut mot norskekysten. Følg E10 til Lødingen og ta så av mot Sortland. Det andre alternativet  er å kjøre langs Norge ved å følge vei E6. Følger man E6 nordover vil man komme til Bognes fergeleie og her kan man ta fergen over til Lødingen. Det er også mulig å følge E6 til den krysser E10 og så ta av mot Sortland når man igjen kommer til Lødingen. Kommer man nordfra og skal sørover kan et alternativ være å ta fergen fra Gryllefjord i Senja (fergesamband bare på sommeren) over til Andenes. Det er også mulig å kjøre til Harstad og ta ferge fra Refsnes til Flesnes.

Leiebil

I Vesterålen og omegn er det flere muligheter for å leie bil. Hvis dere fortrekker å leie bil på flyplassen og så kjøre selv derfra er det også mulig da flere av selskapene har utleiestasjoner ved Harstad/Narvik Evenes Lufthavn i tillegg til at henter og leverer bilene der dere måtte ønske. Å leie en bil fra Stokmarknes Skagen Luftan eller Andenes Lufthavn er derfor også mulig hvis man booker på forhånd. Disse selskapene driver utleie av bil i Vesterålen:  

Avis Sortland

Web: avis.no

Telefon: +47 761 13 710

E-post: sortland@avis.no

Hertz Bilutleie (Vesterålen Bil AS)

Web: vesteralen-bil.no / hertz.no

Telefon: +47 76 11 07 17

E-post: hertz.sortland@hertz.no

Sortland Bruktbilutleie AS

Web: bilutleie.as

Telefon: +47 411 03 711

E-post: johnny.jakobsen@vkbb.no

Bilutleie Nor AS

Web: bilutleienor.no

Telefon: +47 948 29 448

E-post: post@bilutleienor.no 

Husk at det på sommeren er høysesong og at det derfor anbefales sterkt at man bestiller en leiebil i god tid før avreise.

 

Turistinformasjoner i Vesterålen

Det regionale turistkontoret i Sortland er åpent hele året. I tillegg finner du en lokal turistinformasjon i Andenes sentrum som også har helårsåpent.

Våre turistinformatører er godt kjent i regionen og kan svare på det aller meste. Når du besøker våre kontorer vil du finne guiden for Vesterålen, samt materiell fra våre medlemsbedrifter innen overnatting, servering, aktiviteter og serverdigheter. I tillegg vil du kunne handle diverse souvenirer. Vi har også brosjyrer fra våre naboregioner. Åpningstidene vil variere etter sesong.

Regionalt turistkontor Sortland:

Besøksadresse:

Rådhusgata 11
8400 Sortland

Kontakt:

Tlf: 76 11 14 80
E-post: turistinfo@visitvesteralen.no
Nettside: visitvesteralen.com

Andøy Turistinformasjon 

Besøksadresse:

Richard Withs gate 9
8480 Andenes

Kontakt:

Tlf: 76 15 40 00

Dronningruta (Nyksund - Stø)

Dronningruta er en merket turløype mellom de historiske fiskeværene Nyksund og Stø i vakre Vesterålen. Løypen er en rundtur som snirkler seg langs kysten, den hvite sandstranden Skipssanden og over fjelltopper i 400 meters høyde med fantastisk utsikt over Atlanterhavet.

Dronningruta i korte trekk

  • 12-15 km, 5-8 timer.
  • Variert landskap med fjell, fjære, myr, strand og stein.
  • Høyeste punkt: Finngamheia 448 moh.
  • Lett luftig noen steder og fin sti hele veien
  • Overnatting i både Nyksund og Stø

Dronningruta er en rundtur på ca. 15 km som tar mellom 5-8 timer fra start til slutt.  Vandreturen ble oppkalt etter Hennes Majestet Dronning Sonja, som gikk turen første gang i 1994. Opplevelsene langs turen er mange, med fantastisk utsikt over storhavet, den hvite sandstranden Skipssanden, utsikten ned mot fiskeværene og variert vandring. Du kan velge selv om du vil starte i Nyksund eller i Stø, men det anbefales at man alltid går fjellveien mot Stø og langs strandkanten mot Nyksund, på grunn av enkelte bratte partier. Høyeste punkt er Finngamheia på 448 meter over havet. Turen er skiltet med startsted og merket med turlagets T'er.

Hvordan kommer man seg til oppmøtestedet?

Du kan komme deg til Nyksund eller Stø med lokal buss fra Sortland, eller kjøre bil. Med bil kjører du fra Sortland RV 820 mot Myre. Ved Frøskeland tar du av på RV 821. I Myre sentrum kjører du mot Stø/Nyksund på FV 935. Det tar litt over 1 time å kjøre til Stø eller Nyksund.

Anbefalt turutstyr

Normalt turutstyr som godt fottøy er å anbefale da turen går i variert terreng, og vindtette klær er også lurt å ta med. Det er ikke tilgang på vann på turen, så ta med rikelig med drikke, og gjerne matpakke. Få kart og turbeskrivelse i Vesterålen Regionale Turistinformasjon på Sortland eller se oppslagstavlene i Stø og Nyksund.

Nyksund

Nyksund er et gammelt nedlagt fiskevær midt i havgapet. Fiskeværet var lenge et aktivt fiskevær, men etter mange års fraflytting har det nå blomstret opp igjen etter at kunstnere og reiselivsbedrifter har skapt nytt liv og pusset opp. Med sine fargerike brygger og kreative atmosfære er Nyksund et flott stopp på din vandretur, eller Vesterålseventyr.

Parkeringsmuligheter

Det er mulighet for parkering på Nyksund Bobilcamp, som ligger rett ved starten av Dronningruta. Det koster kr. 75 døgnet for personbiler, kr. 125 kr. for bobiler og bil med campingvogn.

Det er også etablert parkeringsplass ved inngangen til Nyksund, den er også tilgjengelig for turgåere på Dronningruta (se bilde).

Stø

Stø er et lite, sjarmerende og aktivt fiskevær helt nord på Langøya. Bare minutters gange unna havnen ligger den vakre stranden Skipssanden, og 15 minutter unna med bil ligger Myre havn, den største fiskerihavnen i Norge.

Overnatting

Det er muligheter å leie rom/rorbu/leilighet både i Nyksund og på Stø. Det er også mulighet for å telte eller ha bobil/campingvogn på campingplassen.

Overnattingsmuligheter: Holmvik Brygge, Holmvik Sjøhus, Huset på Skåltofta, Gunnartangen Rorbuer, Utsiktsleilighet i Nyksund Havn, Nyksund Bobilcamp og Bed & Breakfast Nyksund.

Hikers Paradise

Vi har over 200 merkede og skilta turløyper i Vesterålen. Vanskelighetsgraden går fra lett til hard rute i vakkert og variert terreng.

Les mer om vandring i Vesterålen

Fikk du med deg da NRK og Lars Monsen minutt for minutt vandret denne turen? Turen ble fordelt over to dager hvor man startet og stoppet i Nyksund. NRK Sommeråpent ble sendt direkte fra Stø og Nyksund i forbindelse med denne turen.

Les om den saken her.

a

Politi

Vesterålen har tre lensmannskontor. Disse kontorene er lokalisert på Sortland, i Øksnes og på Andenes. I tillegg finnes det ett kontor i Lødingen.

Politiet kontaktes dersom du har opplevd tyveri, skader, eller herverk. Har du mistet passet ditt kontakter du Politiet for å ordne nødpass. 

Les mer på politiet.no

Kontakt Politiet på 02800 (nødnummer 112) eller e-post post.nordland@politiet.no

Andenes Lensmannskontor finner du i Roald Amundsensgate 10 på Andenes.

a

Lege

Øksnes Legekontor kan kontaktes dersom du opplever å bli syk under oppholdet i Vesterålen.

Øksnes Legekontor er et offentlig legekontor.

Du kan henvende deg hit dersom du trenger legetime.

Åpningstider: 08.00-15.15

Kontakt

Tel: 76 18 51 00

Adresse: Rådhusgata 21, 8430 Myre

For øyeblikkelig hjelp: Ring 113

Legevakt hele døgnet: 116 117

a

Tannlege

Straumsjøen Tannklinikk er det offentlige tannlegekontoret i Bø i Vesterålen.

Åpningstider

Mandag 08:00 - 15:30
Tirsdag 08:00 - 15:30
Onsdag 08:00 - 15:30
Torsdag 08:00 - 15:30
Fredag 08:00 - 15:30

Kontakt

Tel. 76 13 85 55

Adresse: Veaveien 9, 8475 Straumsjøen

E-post: tan-str@nfk.no

a

Tannlege

Andenes Tannklinikk er det offentlige tannlegekontoret på Andenes.

Åpningstider

Mandag 08:00 - 15:30
Tirsdag 08:00 - 15:30
Onsdag 08:00 - 15:30
Torsdag 08:00 - 15:30
Fredag 08:00 - 15:30

Kontakt

Tel. 75 65 61 50 

Adresse: Sjøgata 21, 8480 Andenes

E-post: and-tann@nfk.no 

a

Tannlege

Myre Tannklinikk er det offentlige tannlegekontoret i Øksnes.

Åpningstider

Mandag 08:00 - 15:30
Tirsdag 08:00 - 15:30
Onsdag 08:00 - 15:30
Torsdag 08:00 - 15:30
Fredag 08:00 - 15:30

Kontakt

Tel. 97 41 68 23

Adresse: Storgata 50, 8430 Myre

E-post: myr-tann@nfk.no 

a

Tannlege

Vesterålen Tannhjelp er det offentlige tannlegekontoret på Sortland.


Åpningstider

Mandag: 0800 - 1800
Tirsdag og onsdag: 0800 - 1500
Torsdag: 0800 - 1830
Fredag: 0800 - 1400
Lørdag og søndag: Stengt

Telefontid man-tors: 0815 - 1500
Telefontid fredag: 0815 - 1400

Kontakt

Tel. +47 76 12 22 35

Adresse: Kjøpmannsgt. 22, 8400 Sortland

E-post: post@tannhjelp.no

a

Tannlege

Stokmarknes Tannklinikk er det offentlige tannlegekontoret på Stokmarknes.

Åpningstider

Mandag   08:00 - 15:30
Tirsdag    08:00 - 15:30
Onsdag    08:00 - 15:30
Torsdag    08:00 - 15:30
Fredag     08:00 - 15:30

Kontakt

Tel. +47 76 11 79 90

Adresse: Rådhusgata 5, 8450 Stokmarknes

E-post: sto-tann@nfk.no

a

Sykehus

Nordlandssykehuset Vesterålen er lokalisert på Stokmarknes i Hadsel Kommune.

Nordlandssykehuset Vesterålen er lokalsykehuset for de fem Vesterålskommunene -Andøy, Bø, Hadsel, Sortland og Øksnes. Sykehuset er nytt og sto ferdig i 2014.

Kontakt

Tel. +47 75 42 40 00

Adresse: Ivar Bergsmogate 3, 8450 Stokmarknes

Trenger du mer informasjon kan du lese her

a

Lege

Melbu Legekontor kan kontaktes dersom du opplever å bli syk under oppholdet i Vesterålen.

Melbu Legekontor er et offentlig legekontor.

Du kan henvende deg hit dersom du trenger legetime.


Åpningstider: 08.00-15.30 

Kontakt

Tel: +47 76 16 48 00

Adresse: Ch. fredriksens gate 15, 8445 Melbu

For øyeblikkelig hjelp: Ring 113

Legevakt hele døgnet: Ring 116 117

a

Lege

Stokmarknes Legekontor kan kontaktes dersom du opplever å bli syk under oppholdet i Vesterålen.

Stokmarknes Legekontor er et offentlig legekontor.

Du kan henvende deg hit dersom du trenger legetime.

Åpningstider: 08.00-15.30

Kontakt

Tel: 76 16 42 00

Adresse: Markedsgata 21, 8450 Stokmarknes

For øyeblikkelig hjelp: Ring 113

Legevakt hele døgnet: Ring 116 117

a

Lege

Sortland Kommunale Legekontor kan kontaktes dersom du opplever å bli syk under oppholdet i Vesterålen.

Sortland Kommunale Legekontor er et offentlig legekontor.

Du kan henvende deg hit dersom du trenger legetime.

Åpningstider: 08.00-15.15

Kontakt

Tel: 76 10 92 00

Adresse: Parkveien 10, 8400 Sortland (i Rådhus 2)

For øyeblikkelig hjelp: Ring 113

Legevakt hele døgnet: Ring 116 117

a

Lege

Andenes Legekontor kan kontaktes dersom du opplever å bli syk under oppholdet i Vesterålen.

Andenes Legekontor er et offentlig legekontor.

Du kan henvende deg hit dersom du trenger legetime.

Åpningstider: 08.00-16.00

Kontakt

Tel: 76 11 51 30

Adresse: Daniel Hægstadsgate 24, 8480 Andenes

For øyeblikkelig hjelp: Ring 113

Legevakt hele døgnet: Ring 116 117

a

Lege

Bø Legekontor kan kontaktes dersom du opplever å bli syk under oppholdet i Vesterålen.

Bø Legekontor er et offentlig legekontor.

Du kan henvende deg hit dersom du trenger legetime.


Kontakt

Tel: 76 11 42 00

Adresse: Bøheimen 2, 8475 Straumsjøen

For øyeblikkelig hjelp: Ring 113

Legevakt hele døgnet: Ring 116 117

a

Politi

Vesterålen har tre lensmannskontor. Disse kontorene er lokalisert på Sortland, i Øksnes og på Andenes. I tillegg finnes det ett kontor i Lødingen.

Politiet kontaktes dersom du har opplevd tyveri, skader, eller herverk. Har du mistet passet ditt kontakter du Politiet for å ordne nødpass. 

Les mer på politiet.no

Kontakt Politiet på 02800 (nødnummer 112) eller e-post post.nordland@politiet.no

Øksnes Lensmannskontor finner du i Rådhusgata 28 på Myre.

a

Politi

Vesterålen har tre lensmannskontor. Disse kontorene er lokalisert på Sortland, i Øksnes og på Andenes. I tillegg finnes det ett kontor i Lødingen.

Politiet kontaktes dersom du har opplevd tyveri, skader, eller herverk. Har du mistet passet ditt kontakter du Politiet for å ordne nødpass. 

Les mer på politiet.no

Kontakt Politiet på 02800 (nødnummer 112) eller e-post post.nordland@politiet.no

Sortland Lensmannskontor finner du i Strandgata 37 på Sortland.

a

Ræk 4 ved Taen - Golfstrømmen har gått på land

Det varme kjærtegnet fra Mexico bringer med seg så mangt. På Andenes og Stø, i Hovden og på yttersida av Hadseløya er noe av dette tatt på land og benyttet til installasjonskunst. RÆK-prosjektene kom til som en del av Kulturløft Golfstrømmen, og det begynte på Andenes i 2001.

På yttersida av Hadseløya ved Taen er det en steinspiral siden stein også har rækt i land med Golfstrømmen.

Elever ved Stokmarknes skole og Hadsel videregående skole har laget installasjonen sammen med kunstneren Siv Johansen.

En sti med blandt annet en kjærlighetsbenk og ungdommelig poesi fører ned til Ræk 4.

a

Ræk 3 på Hovden - Golfstrømmen har gått på land

Det varme kjærtegnet fra Mexico bringer med seg så mangt. På Andenes og Stø, i Hovden og på yttersida av Hadseløya er noe av dette tatt på land og benyttet til installasjonskunst. RÆK-prosjektene kom til som en del av Kulturløft Golfstrømmen, og det begynte på Andenes i 2001.

Kunstinstallasjon på Hovden i Bø i Vesterålen.  Sammen med ni meter langt drivtømmer og en to meter høy basaltsøyle fra Island har kunstneren Harald Oredam og gode hjelpere laget kunstinstallasjonen Ræk 3.

a

Ræk 2 på Stø - Golfstrømmen har gått på land

Det varme kjærtegnet fra Mexico bringer med seg så mangt. På Andenes og Stø, i Hovden og på yttersida av Hadseløya er noe av dette tatt på land og benyttet til installasjonskunst. RÆK-prosjektene kom til som en del av Kulturløft Golfstrømmen, og det begynte på Andenes i 2001.

I 2002, ble prosjektet «Golfstrømmen har gått på land» utvidet. Myre barneskole, Husjord skole, Romset skole og Øksnes kystlag samt kunstner Ingrid Larssen laget
Ræk 2. Dugnadskunstnerne plasserte tre store stokker på Stø. Berget bak er påført et øye – så det ser ut som en hval eller steinbit.

a

Ræk 1 på Andenes - Golfstrømmen har gått på land

Det varme kjærtegnet fra Mexico bringer med seg så mangt. På Andenes og Stø, i Hovden og på yttersida av Hadseløya er noe av dette tatt på land og benyttet til installasjonskunst. RÆK-prosjektene kom til som en del av Kulturløft Golfstrømmen, og det begynte på Andenes i 2001.

Trafokiosk på parkeringsplass ved Hisnakul, Andenes.

Ræk-prosjektene kom til som en del av Kulturløft Golfstrømmen, og det begynte på Andenes i 2001. Kunstskolen der gjennomførte prosjektet
sammen med kunstnerne Bent Aune og Ingrid Larssen.

Ting og tang fra fjæra ble plassert på en trafokiosk i havneområdet, malt i blått og påført ord og setninger.

a

Øymuseet - Skulpturlandskap Nordland

«Kunst finner sted» er et motto for Skulpturlandskap Nordland. I Vesterålen finner kunsten sted ved havet. Alle skulpturene her ligger ved sjøen eller spiller på de marine motiver. På Andenes er «Øymuseet» en samling gjenstander funnet i fjæra.

Øymuseet huser en samling av gjenstander kunstneren fant på Andøya i august 1992. Samlingen blir stilt ut i en gammel garasje ved Polarmuseet på Andenes.

Øymuseet er slett ikke noe vanlig museum med nøyaktig dokumenterte historiske perioder og geografiske områder. I stedet for vitenskapelige kriterier er valget av objekter estetisk begrunnet ut fra deres skjønnhet og det overraskende ved dem. Installeringen av gjenstandene er også gjort med skjønnheten som rettesnor. Øymuseet er en del av prosjektet Skulpturlandsskap Nordland.

Raffael Rheinsbergs kunst er blitt beskrevet som en «hverdagens arkeologi». Han viser oss de tingene vi bruker i arbeid og fritid, og holder dermed opp et speil som forteller oss hvordan vi lever.

Åpent: For åpningstider, se «Kunstnere og gallerier i Vesterålen» på menylinja.
Øymuseet er daglig åpent om sommeren.

a

Etterbilder Myre - Skulpturlandskap Nordland

«Kunst finner sted» er et motto for Skulpturlandskap Nordland. I Vesterålen finner kunsten sted ved havet. Alle skulpturene her ligger ved sjøen eller spiller på de marine motiver. I Øksnes har kunstneren plassert lampeskulpturene «Etterbilder» i det fortidige fiskeværet Nyksund og midt i det moderne Myre.

Inghild Karlsens todelte skulptur med dens skiftende betydninger kan plasseres i forhold til flere referanserammer. Den visuelle formen er tatt fra hverdagslivet, og har tatt utgangspunkt i gatelyktene som brukes i området. Denne lånte formen fra hverdagen er så blitt oversatt til steinens og skulpturens språk.

Skulpturen er en lampe. Lyset blir usynlig i den nordlige sommerens lys og synlig som lyskilde om vinteren når mørket tar over og det er vanskelig å skille mellom natt og dag. Lampen har fått sin form fra et kvinneansikt, fra et hvilket som helst kvinneansikt.

Skulpturene er plassert to ulike steder – den ene i sentrum av kommunen, i en liten park der lyktestolpen kaster sin skygge på marken omkring. Den andre er i et område som ligner verdens endepunkt, et fiskevær som ble fraflyttet utover på 60- og 70-tallet, og som delvis er ubebodd nå og utsatt for forfall. Det virker som om tiden går bakover i dette miljøet. Her er skulpturen plassert ved havnebassenget blant de fraflyttede husene med sine klare og optimistiske, men slitte farger. Her kaster skulpturen sin skygge på havnebassengets vannflate. Et ledd, en forbindelse, en kontaktlinje skapes mellom det som har vært, det som er, og det som kommer.

a

Havsøye - Skulpturlandskap Nordland

«Kunst finner sted» er et motto for Skulpturlandskap Nordland. I Vesterålen finner kunsten sted ved havet. Alle skulpturene her ligger ved sjøen eller spiller på de marine motiver. På Sortland finnes skulpturen «Havsøye».

Skulpturen Havsøye består av to hovedformer: En båt og et hus. De avspeiler menneskets grunnleggende behov, og symbolene er kjent over hele verden. Huset støtter seg på båten, og i midten av båten er det en diamantformet åpning. Dette vinduet åpner for og rammer inn den vakre utsikten over mot den andre siden av fjorden. De høypolerte sidene av stein i åpningen reflekterer det omskiftelige samspillet mellom sjøen, himmelen og fjellene, et kontinuerlig spill av lys og bevegelse.

Gudmundsson kunst viser oss hvor nært det poetiske ligger hverdagens ting, det vi ser, tenker, og måten vi forstår det på. Hans visuelle poesi er ikke livsfjern, den ber oss om å se tingene fra en annen kant.

Skulpturen er laget av Sigurdur Gudmundsson og er en del at prosjektet Skulpturlandskap Nordland.

a

Dager og netter - Skulpturlandskap Nordland

«Kunst finner sted» er et motto for Skulpturlandskap Nordland. I Vesterålen finner kunsten sted ved havet. Alle skulpturene her ligger ved sjøen eller spiller på de marine motiver. I Hadsel står skulpturen «Dager og netter» vis-à-vis den gamle hurtigruta Finnmarken.

Skulpturen i Hadsel består av to hus, bygd i stein, som er plassert på en betongplatting i fjæra. Det ene er laget av Størengranitt, som er så lys grå at den nesten er hvit, det andre av Lødingengranitt, som er omtrent sort. Husene er plassert på Børøya, som ligger tvers overfor Stokmarknes sentrum, og de er dermed synlige fra kommunesenteret. Husene er nesten minimalistiske, stramme og naivt enkle i sin fasong. Det skaper en sterk kontrast med omgivelsene, som består av fjæresteiner, lyng og småbjørkeskog.

Når det er flo, når vannet nesten opp til gulvet i husene. Når det er fjære, er de tørre og trygge. Jeg har også sett dem en gang det var springflo – da rant vannet inn i husene gjennom de små hullene som er boret i veggene. Jeg tror ideen med disse hullene var at det skulle oppstå en slags fløytelyd når vinden feier gjennom dem, som den ofte gjør, men det skjer ikke. De bare er der, hullene.

a

Mannen fra havet - Skulpturlandskap Nordland

«Kunst finner sted» er et motto for Skulpturlandskap Nordland. I Vesterålen finner kunsten sted ved havet. Alle skulpturene her ligger ved sjøen eller spiller på de marine motiver. I Bø rager «Mannen fra havet» som en hyllest til sjøen.

Det har vært sagt at myter er som usynlige tråder som vever samfunnet sammen. Samtidig er de fortellinger som forsiktig hjelper oss til å forstå den situasjonen vi lever i.

Killi Olsens skulptur, Mannen fra havet, gjenspeiler begge disse definisjonene av myte, samtidig som den skaper en ny myte. Vi er i ferd med å spinne en historie om en mann som har forlatt havet og nå står på fast grunn. I hånden holder han en obelisk-formet krystall, som et offer – har kunstneren hevdet – til sitt tidligere bosted.